piątek, 7 listopada 2014

Torcik czekoladowy z gorącą czekoladową polewą

Składniki:

130 g miękkiego masła

1/4 łyżeczki aromatu wanilinowego



180 g cukru
3 jajka
200 g gorzkiej czekolady60 %
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
180 ml mleka
szczypta soli

Wykonanie:

Czekoladę połamać, i roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę, kakao, proszek i sól wymieszać. Masło ucierać z cukrem i aromatem wan. mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty.
Następnie dodać jajka, i ucierać do połączenia się składników. 
Wlać roztopioną czekoladę, mleko i mąkę, wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, piec w temp. 180 stopni przez około 60-70 minut. 

Sos:

270 ml śmietanki 30%
200 g gorzkiej czekolady 60%

Czekoladę połamać, włożyć do garnka, zalać śmietanką i zagotować. Gorącą polewą polewać kawałki tortu.






Smacznego
JJK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz