sobota, 19 lipca 2014

Naleśniki z farszem warzywno - drobiowym

Witajcie! Każdego dnia, zapewne jak większość z Was, borykam się z problemem, co ugotować dzieciom i mężowi, żeby ich zaskoczyć, żeby moim niejadkom smakowało, i żeby po prostu docenili trud jaki wkładam w przygotowanie codziennego obiadu.  

Dziś postanowiłam zrobić naleśniki z farszem warzywno - drobiowym ( przepis nie ukrywam znalazłam na jednym z blogów kulinarnych, lecz go troszkę ulepszyłam.

Czas przygotowania: (pracochłonne) ok. 2 godziny
koszt: ok. 30 zł
ilość: 10 naleśników.

Składniki:
- smażymy 10 naleśników, myślę że każda Pani domu ma taki swój idealny przepis na świetne ciasto naleśnikowe, swojej produkcji, moja rada - ja zawsze do naleśników na słono dodaję różne przyprawy, zazwyczaj to co mam pod ręką (  oregano, przyprawę jarzynkę, pieprz - wtedy ciasto nabiera ciekawego wyglądu).

Farsz:
2 ugotowane udka kurczaka
po pół papryki żółtej i czerwonej
2 garści pieczarek
1 większa cebula
3 łyżki kukurydzy z puszki 
20 dag sera żółtego
0,5 kubka śmietanki 12 %
1 jajko, sól, pieprz

Udka odciągamy od kości i kroimy w drobniutką kostkę, cebulę, pieczarki myjemy kroimy w kosteczkę i dusimy na oliwie do momentu wyparowania wody z pieczarek.Wrzucamy do miski z kurczakiem, paprykę myjemy kroimy w kosteczkę smażymy w suchym rondlu do miękkości. Również dodajemy ja do farszu, wrzucamy również kukurydzę, przyprawiamy według uznania. 
Każdego naleśnika smarujemy farszem i zwijamy w rulonik. Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Śmietanę mieszamy z jajkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i zalewany zwinięte naleśniki. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Wkładamy do piekarnika na 20 min w temp. 100 stopni C.
Naleśniki możemy podawać z sosem pomidorowym:
2 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego keczupu.
Wymieszać składniki i sos gotowy:)

Smacznego:))
JJK







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz