sobota, 11 października 2014

Kurczak "zagrodowy"

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka
150 g mrożonego szpinaku




80 g sera feta
sól
pieprz
2 łyżki oliwy

Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę. Dodać pokruszoną fetę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Filety umyć i cienko rozbić tłuczkiem. Na każdy filet nakładać po dwie łyżki przygotowanej masy szpinakowej. Ja dodatkowo fileta posmarowałam pastą z suszonych pomidorów z oliwkami, i na wierzch położyłam plasterki szynki konserwowej. Zrolować, lekko dociskając mięso. Dla pewności można roladki spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem. Smażyć na oliwie na złoty kolor, następnie włożyć do piekarnika i zapiec ok 40 min w temp. 180 stop C.
Gotowe roladki pokroić w paseczki i ułożyć na talerzu, podawać według uznania z ziemniakami, frytkami, ryżem. Idealnie do kurczaka komponuje się sałatka wiosenna  z vinegretem.
Smacznego:)
Uwaga : na zdjęciach jest większa ilość roladek niż w przepisie ze względu na to że porcja była zwiększona.






Polecam
JJK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz