środa, 7 stycznia 2015

Babka z ajerkoniakiem

Przed świętami nie zdążyłam już wrzucić na bloga żadnego przepisu. Teraz będę to powoli nadrabiać. Na początek przepis na przepyszną, słodką babkę, którą upiekłam na Sylwestra.


Składniki:

2,5 szklanki mąki

2 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 cukry wanilinowe
15 łyżek oleju
10 łyżek adwokatu
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
2-3 łyżki płatków migdałów

Margarynę, olej, likier, wodę, cukry zagotować.

Po przestudzeniu wymieszać z żółtkami. Odlać pół szklanki.
Resztę połączyć z mąką i proszkiem.
Ubić pianę i dodać do masy.
Przełożyć do formy, piec około 50 minut w temperaturze 150-160 stopni.
Gorącą babkę polać pozostawioną masą i posypać pokrojonymi migdałami.


Moja forma ma jakieś 25 cm.




Smacznego
MM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz