Składniki:
130 g miękkiego masła
1/4 łyżeczki aromatu wanilinowego
180 g cukru
3 jajka
200 g gorzkiej czekolady60 %
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
180 ml mleka
szczypta soli
Wykonanie:
Czekoladę połamać, i roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę, kakao, proszek i sól wymieszać. Masło ucierać z cukrem i aromatem wan. mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty.
Następnie dodać jajka, i ucierać do połączenia się składników.
Wlać roztopioną czekoladę, mleko i mąkę, wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, piec w temp. 180 stopni przez około 60-70 minut.
Sos:
270 ml śmietanki 30%
200 g gorzkiej czekolady 60%
Czekoladę połamać, włożyć do garnka, zalać śmietanką i zagotować. Gorącą polewą polewać kawałki tortu.
Smacznego
JJK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz